"Ik voel me als heboren met nieuwe ogen"

- Frans

Lasek

Bij de Lasek-behandeling wordt de bovenste laag van het hoornvlies (epitheel) opzij geschoven. Wanneer het oog niet in aanmerking komt voor een Lasik-behandeling of de IntraLasik Femtosecond-methode, wordt vaak voor deze behandeling gekozen. Lasek staat voor Laser Assisted Epithelial Keratomileusis. Het is een methode die goed werkt voor mensen met een lage sterkte, droge ogen, een dun hoornvlies of een verhoogd risico op oogletsel. Sporters die een contactsport uitoefenen of mensen die een beroep hebben waarbij de ogen gevaar lopen, komen daardoor bijvoorbeeld regelmatig in aanmerking.

lasek

Verloop van een Lasek-ooglaserbehandeling

Vooronderzoek

Het vooronderzoek dient om een goed beeld te krijgen van de gezichtsscherpte, de traanproductie en de dikte van het hoornvlies. De nauwkeurige metingen die worden verricht zijn niet pijnlijk. Het kan wel zijn dat u na het onderzoek wat wazig ziet, maar dit komt door de pupilverwijdende druppels die u in uw ogen krijgt. Wij adviseren u dan ook iemand mee te nemen naar het vooronderzoek. En let op: draag voorafgaand aan het onderzoek gedurende één week geen zachte lenzen en gedurende drie weken geen harde lenzen.

De behandeling

Voordat er met de behandeling wordt begonnen, wordt het oog verdoofd met oogdruppels. Nadat een deel van het gezicht is afgedekt met een steriele doek, wordt de ooglidspreider geplaatst om knipperen te voorkomen. Dan wordt het buitenste of oppervlakkige laagje van het hoornvlies voor een deel losgeweekt met alcohol. Vervolgens komt bij het opzijschuiven van het epitheel de tweede laag vrij te liggen, zodat de laser de vorm van het hoornvlies kan aanpassen. Uiteindelijk kan de losgemaakte flap keurig worden teruggeplaatst.

Na de behandeling?

Een beschermende contactlens (zonder sterkte) op het oog zorgt er na de Lasek-operatie voor dat het oog sneller herstelt. U draagt de lens vier dagen en net als na de IntraLasik Femtosecond-methode krijgt u een oogdruppelschema mee.

Bijwerkingen

De operatie wordt meestal als pijnlijker ervaren dan de IntraLasik Femtosecond-methode, doordat deze aan de oppervlakte van het hoornvlies plaatsvindt. De pijn, die gewoonlijk twee uur na de operatie komt opzetten, is vooral te voelen op de tweede en derde dag. Daarna zult u snel van de klachten af zijn. In deze periode kunnen een schemerige kamer, pijnstillers (geen penicilline) en een donkere zonnebril verlichting geven. Niet iedereen zal de klachten in dezelfde mate ervaren. Houd er in ieder geval rekening mee dat uw gezichtsvermogen gedurende de eerste dagen na de operatie verminderd kan zijn. Dit zal na het uitnemen van de lens een stuk verbeteren. Het is ook niet vreemd als uw zicht gedurende de eerste weken erg wisselt. ’s Avonds kunt u last hebben van tegenlicht of van kringen rond lampen. Het genezingsproces duurt wat langer dan bij de IntraLasik Femtosecond-methode, maar het eindresultaat is vergelijkbaar.

Bent u geschikt?

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een Lasek-behandeling? Dit kunnen wij na het uitgebreid vooronderzoek vaststellen. U hoort dan van ons welke behandeling het beste bij u past. De oogarts neemt uiteindelijk deze beslissing. Vul onderstaand formulier in om een gratis en vrijblijvend vooronderzoek aan te vragen.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

  • Informatie aanvragen

    Ontvang vrijblijvend het informatiepakket

    Oeps! We konden je formulier niet vinden.